keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Rauhallista joulun aikaa

JOULURUNO

 












Se on ollut aina niin, että
syksy Jouluksi muuttuu,
vaik’ maisema ois pelkkää vettä
ja pakkanen vielä puuttuu.
Tulkoon talvi kuten tahtoo,
meille Joulu silti maittaa.
Tontut touhujamme kahtoo,
joku puuron, kinkun laittaa.

Tauko tarpeen monen työhön,
nyt on siihen paras aika.
Lisää mittaa tulee vyöhön -
siinäkö se Joulun taika?

Vuosi uusi saa myös tulla,
edellisen kun jo näin.
Siitäkin on usko mulla:
jälleen mennään eteenpäin.

- Matti Makkonen -
Rauhallista joulua ja huoletonta uutta vuotta outokairan kyliin!

Projektipäällikkö Pellossa 28.12.


Olen käymässä Pellossa, Lampsijärvellä keskiviikkona 28.12. aamupäivällä. Jos muissa Pellon tai Ylitornion kylissä on hankkeeseeni liittyviä asioita, joista pitäisi neuvotella tai tarvitsette hankeneuvontaa, niin ilmoitelkaa sähköpostiini tai puhelimeeni tekstiviestillä, niin voin tulla samalla reissulla käymään tai pellolaisten kanssa voimme tavata myös Pellon toimistolla.  Olen ensi viikolla töissä 28.- 29.12. 

Terveisin Tarja Kinnunen

Hankkeen toimintasuunnitelmaa vuodelle 2012

Hankkeen tulevia opintomatkoja:
OPINTOMATKA HÄMEESEEN JA VIRROILLE         Helmi-maaliskuu 2012
OUTOKAIRAN KYLÄPÄIVÄT; TORNIO                                Maaliskuu 2012
OPINTOMATKA VIROON; PÄRNUN ALUEEN KYLIIN          16.- 20.5.2012
SALLAN KYLÄREITILLE TUTUSTUMINEN                               7.- 9.9.2012
(Sallan rykimäviikolla)
RUOTSIN TORNIONLAAKSON KYLIEN YHTEISTYÖ:
Kyläkummiparien etsiminen

Outokairan alueen kylien yhteinen Internet- sivusto:
Internetsivuston toimittajaksi on valittu Saltek Oy/ Jarkko Salminen. Sivuston valmistuminen ja käyttöönotto on suunniteltu  toukokuulle 2012.
Sivuston rakentamiseen toivotaan myös kylien aktiivisesti osallistuvan jo tässä valmisteluvaiheessa. Kylittäin tulisi koota tekstejä ja kuvamateriaalia, jota voidaan käyttää teidän oman kylänne sivulla. Materiaalia tulisi olla käytettävissä jo 31.1.2012 mennessä. Jarkko Salminen toteuttaa myös sivuston käyttökoulutuksen huhti-  toukokuussa 2012, siinäkin vaiheessa tarvitaan materiaalia, jota kyläläiset koulutusvaiheessa opettelevat itse siirtämään sivustolle.

Kaikki internet- sivustojen sisältöjen kokoamiseen käytetty työ voidaan kirjataan talkootyöksi hankkeelle, joten laittakaa työtunnit ylös. Vinkkejä tähän asiaan liittyen voi kertoa Tarjalle tai Jarkolle;  Jarkko.S Atk-tukipalvelu  045-137 3959.

Esitemalliset kyläsuunnitelmat:
Kyläesitteitä, joihin sisältyy kyläsuunnitelma, voidaan toteuttaa koko hankkeen ajan. Tällä hetkellä kyläesitettä valmistelevia kyliä ovat Raumo, Kukkola, Laivajärvi, Pekanpää, Kantomaanpää, Etelä- Portimojärvi, Lankojärvi. Esitteen tietojen ja kuvien kerääminen voidaan kirjata talkootyöksi hankkeelle, joten myös tähän käytetyt työtunnit olisi tärkeää merkitä ylös. 

Kuntatason maaseutuohjelmien laatiminen: Vuoden 2012 aikana hankkeella on tarkoitus toteuttaa kuntakohtaiset maaseutusuunnitelmat. Suunnitelmien toteuttamisessa kuntien ja kylien yhteistyö korostuu ja kylien omat kyläsuunnitelmat huomioidaan tässä kokonaisuudessa.

Hankeneuvonta:
Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu neuvontatyö kylien hankkeiden hakemisessa ja suunnittelussa. Yleishyödyllisiä hankkeita voivat hakea kylien eri yhdistykset ja järjestöt. Hankkeita kannattaa laittaa vireille etenkin  vuoden  2012 aikana, että ne ehtivät toteutua pääsääntöisesti vielä nykyisellä ohjelmakaudella. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ohjelmakausi päättyy vuoden 2013 loppuun mennessä. Uusi ohjelmakausi voi tuoda taas uusia säädöksiä hankehakuun.  Vuonna 2012 myös maisemanhoitohankkeet ja laajakaistahankkeet ovat ajankohtaisia alueellamme.

Opiskelijayhteistyö:
Kemi- Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijoille voi esittää opinnäyte- ja harjoitustöiden toimeksiantoja kyliltä. Tornion kylien yhteisen ulkoilureitistön markkinointisuunnitelma on jo annettu opiskelijoiden tehtäväksi.

Nuorten kylä:
Nuoria pyritään aktivoimaan kylätoimintaan järjestämällä maaseudun nuorille erilaisia tapahtumia ja nuorten kaipaamaa toimintaa kylille. Voimme olla välittämässä tietoa myös maaseudun kesätyöpaikoista nuorille ja järjestämme infotilaisuuksia kylätoiminnasta kouluille. Hankkeen nuorisovastaavana toimii Pia Loman.

 
Lisätietoja: Outokaira tuottamhan ry:n Tornion toimisto, Kauppakatu 17, 95400 Tornio

Tarja Kinnunen                                                               Pia Loman
 040- 7055 451                                                               040- 7055 392
 tarja.kinnunen@outokaira.inet.fi                                   pia.loman@outokaira.inet.fi