torstai 10. toukokuuta 2012

Outokairan ensimmäiset kyläpäivät


Outokaira tuottamhan ry:n ensimmäiset kyläpäivät järjestettiin Torniossa 21- 22.4.2012.
Meän kylät menossa maailmalla – ja maailman menossa – hanke järjesti Pellon ja Ylitornion kylien asukkaille kyläpäiville kuljetuksen ja majoituksen Tornion kaupunginhotellissa.

Lauantaina ohjelmassa oli kyläkierros torniolaisissa kylissä ja illalla osallistuttiin Outokairan fästeille. Sunnuntaina järjestettiin kylien yhteinen esittäytymis- ja keskustelutilaisuus Tornion kaupunginhotellin kokoustiloissa.


 YHTEENVETOA OUTOKAIRAN KYLÄPÄIVISTÄ

 
Outokairan ensimmäiset kyläpäivät aloitettiin kyläkierroksella torniolaisissa kylissä. Kyläkierros aloitettiin Karungista, josta kierrettiin Kukkolan koskitien kautta Vojakkalaan. Vojakkalassa kävimme Vojakkalan nuorisoseuran pihalla, josta jatkettiin Yliliakan kylän kautta Kantojärven kylälle. Kantojärvi valittiin vuoden lappilaiseksi kyläksi 2011 ja kylä oli siis oikeutettu ensimmäinen tutustumiskohde kierroksellamme. Kantojärveläiset olivat järjestäneet retkeläisille tervetulokahvit ja samalla kertoilivat kylänsä toiminnasta kuvasarjan kera. Kantojärven kylätalon ja piha-alueen kunnostamiseen on haettu hanketukirahoitusta Outokaira tuottamhan ry:ltä.

Vierailulla Kantojärvellä

Kantojärveltä siirryimme Arpelan kyläkeskukseen, jossa Arpelalaiset esittelivät sinne rakennettua uutta, hienoa urheilutaloa. Ajoimme läpi kyläkeskuksen ja kävimme katsomassa myös Arpelan urheilukentän ja luistelukaukalon, jonka kunnostamiseen on haettu hankerahoitusta Outokaira tuottamhan ry:ltä. Kävimme vierailulla myös Laren baarissa, josta löytyy iso tanssisali ja mahdollisuus laulaa karaokea. 
Laren baarin tanssisali


Karaokelaitteekin ehdittiin testata

 
Arpelasta ajoimme Könöläntietä, Arpelan nuorisoseurantalon kautta Könölään ja sieltä Lautamaan kylälle, jossa pysähdyimme Lautamaan Honkapirtillä. Lautamaalaiset esittelivät retkeläisille kylänsä toimintaa ja Honkapirtin laajennushanketta, johon on haettu hanketukirahoitusta Outokaira tuottamhan ry:ltä. 
Vierailulla Lautamaan Honkapirtillä


 
Lautamaasta siirryimme Liakan kylätalolle, jossa Liakan kyläyhdistys järjesti retkeläisille ruokailun. Ruokailun ohessa saimme kuulla lapsikuoron laulua, kun kylän lapset esiintyivät meille. Liakan kyläläiset esittelivät oman kylänsä toimintaa ja hankkeita. Liakan kyläyhdistys on hakenut hanketukea Outokaira tuottamhan ry:ltä kylätalon ulkovuoren kunnostamiseen, kylän uimarannan rakentamiseen ja kylätalon piha- alueen kunnostamiseen lähiliikuntapaikaksi.
Ruokailu Liakan kylätalolla musiikin kera



 
Liakasta ajoimme Raumon, Kyläjoen ja Laivaniemen kylien kautta Kaakamon kylälle päiväkahveille. Saimme samalla tutustua Kaakamon kylätoimintayhdistyksen toimintaan ja kylätaloon. Kaakamossa on toteutettu jo kolme kylätalohanketta Outokaira tuottamhan ry:n hanketukirahoituksella ja lisää on suunnitteilla. Tutustuimme myös Kaakamon Kylätalon kanssa samassa pihassa toimivaan Baari-Kahvila Napakymppiin, joka sekin on saanut yrityksen aloitusvaiheessa maaseudun yritystukea Outokaira tuottamhan ry:ltä. 
Vierailulla Kaakamon kylätalolla

 
Kyläkierroksen jälkeen kyläpäiville osallistujat majoittuivat Tornion kaupunginhotelliin ja osallistuivat illalla Outokairan fästeille Lappian ravintola Kisällissä.
Sunnuntaina järjestettiin kylien yhteinen esittäytymis- ja keskustelutilaisuus Tornion kaupunginhotellin auditoriossa. Samassa tilaisuudessa Jarkko Salminen esitteli Outokairan kylien yhteisen internetsivuston valmistumista ja Tuula Huttunen – Koivumaa Majakka ry:stä heidän toimintaansa ja Lapin yhdistysnetin ajankohtaisia asioita.
 
Kyläpäivien yhteenvetona voitiin todeta, että saimme runsaasti tietoa mukana olleista kylistä ja niiden erityispiirteistä. Mukana oli kyliä, Outokairan jokaisesta kunnasta eri puolilta aluetta. Monet ongelmat olivat samoja joka kylällä, kuten väestön ikääntyminen, toimijoiden vähyys ja kyläyhdistysten niukka rahatilanne.   
Positiivisena asiana voi todeta, että mukana oli myös maaseudulle paluumuuttajia ja kylien uusia, nuoria asukkaita. Mukana oli myös useita maaseudulla toimivia yrittäjiä, jotka kokivat kylätoiminnan tärkeänä maaseudun elävöittäjänä. Huomattiin, että useimmilla kylillä järjestetään edelleen erilaisia tapahtumia, joilla luodaan yhteishenkeä ja kerätään tuloja kyläyhdistyksen toimintaan. Lähialueemme eri kyliin tutustumiseen koettiin olevan edelleen tarvetta ja samanlaisia kyläkierroksia toivottiin myös Ylitorniolle ja Pelloon.
                            

         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti