tiistai 15. huhtikuuta 2014

MATKARAPORTTI OUTOKAIRAN KYLÄPÄIVILTÄ 2014 PELLOSTA




OUTOKAIRAN KYLÄPÄIVÄT 2014 PELLOSSA 28- 30.3.2014
Outokaira tuottamhan ry:n Meän kylät menossa maailmalla – ja maailman menossa – hanke järjesti kolmannet Outokairan kyläpäivät Pellossa 28–30.3.2014. Kyläpäivät järjestettiin Tornion, Ylitornion ja Pellon kylien asukkaille ja kylätoiminnan yhteistyökumppaneille. Matkan tarkoituksena oli tutustua tänä vuonna ensisijaisesti Pellon kyliin ja lisätä Outokairan alueen kylien yhteistyötä. Koska hankkeella on tavoitteena lisätä myös yhteistyötä Ruotsin Tornionlaakson kyliin, otettiin kyläpäivien yhdeksi vierailukohteeksi Ruotsin Juoksengin kylä napapiiriltä. Kylä tekee yhteistyötä Suomen Juoksengin kylän kanssa, joten kylien rajayhteistyön esille tuominen oli yksi vierailun teema. Kyläpäivien ohjelmaa suunniteltiin yhteistyössä Pellon kylien sekä Ruotsin Juoksengin kylän kanssa.

Outokairan kyläpäiville osallistui perjantain ja lauantain aikana 32 henkilöä Pellon, Ylitornion ja Tornion kuntien alueelta sekä kylätoiminnassa mukana olevia yhteistyökumppaneita. Sunnuntaina järjestettyyn hankkeen loppuseminaariin osallistui 47 henkeä.  

Perjantai 28.3.2014

Perjantain ohjelmaan kuului vierailu Ruotsin Juoksengin kylässä. Kokoonnuimme heidän kylätalolleen, jossa kylän miehet ottivat meidät vastaan. Juoksengin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tomas Westerberg esitteli meille Juoksengin kylätoimintaa ja mittavia tapahtumia, joita kylä järjestää. Saimme huomata, että noin 400 asukkaan kylä osasi hyödyntää sijaintinsa napapiirillä ja valtakunnan rajalla. Erityishuomiota sai Juoksengissa jo 15 vuotta järjestetty uuden vuoden tapahtuma, We do it twice, joka on laajentunut vuosivuodelta. Tapahtuman ovat löytäneet myös ulkomaiset turistit. Tapahtuman ideana on juhlia uutta vuotta kahdesti, ensin Suomen puolella ja tuntia myöhemmin Ruotsin puolella. Tapahtumassa on ilotulitusten lisäksi paljon oheisohjelmaa, ice baari, ruokakojuja ym. 
Tulevana kesänä neljännen kerran järjestettävästä Swim the Arctic Circle – tapahtumasta odotetaan myös tulevan vuosien myötä yleisömenestys. Tapahtuma on ainutlaatuinen avovesiuintikilpailu, jossa uidaan valtakunnanrajan yli Tornionjoessa keskellä Napapiiriä. Kun uintikisa toteutetaan vielä vuorokauden vaihtuessa keskiyön auringossa, voidaan uida lauantaista takaisin perjantaihin. Näissä molemmissa, jo kansainvälisiksi luokiteltavissa tapahtumissa, tehdään tiivistä yhteistyötä rajanaapurin, Suomen Juoksengin kylän kanssa.
Kylässä on järjestetty myös talvipäivänseisaukselle oma juhla.  Alueen yrittäjät ovat osaltaan tapahtumien sponsoreina ja kahdesti vuodessa toimitetaan tapahtumista tiedotuslehti, josta myydään mainostilaa. Omaleimaisia piirteitä ovat myös kylässä toteutettu oma kaapeli-tv. Juoksengin kylätalolla järjestyi myös ryhmällemme ruokailu ja sen jälkeen kyläpäiville osallistujat esittelivät omien kyliensä toimintaa juoksengilaisille. Lisätietoja Juoksengista: www.polcirkelbyn.se

Aikaa olisi kulunut näin monipuolisessa kylässä pitempäänkin, mutta meillä oli jo kiire seuraavaan kohteeseen Lempeän Suvannolle, jossa Lempeän kyläläiset jo odottelivat ryhmäämme.

Juoksengin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tomas Westerberg kertoi ryhmällemme Juoksengin kylätoiminnasta

 
Ryhmämme Juoksengin kylätalolla
Lempeän Suvannolla saimme kuulla Lempeän kylän ominaispiirteistä. Ryhmämme toivotti tervetulleeksi Mika Rinne. Etenkin kalastus ja siihen liittyvä matkailu on ominaista jokivarressa sijaitsevalle kylälle, kalastuksesta meille kertoi Väinö Enbuska. Lempeän kylässä on toteutettu kyläkirja ja sen valmistumisen johdosta järjestetty kyläjuhla, kuten muissakin Pellon kylissä. Kyläkirjan ja sen valmisteluprosessin esitteli Tuula Ylisaukko-oja.  Saimme kuulla, että kyläkirjan teko oli merkittävä ponnistus kyläläisiltä ja samalla myös yhteishengen nostattaja, joka sai kylätoiminnan aktivoitumaan ja kyläläiset kokoontumaan taas säännöllisemmin yhdessä. Saimme laulaa myös yhteislauluja Marianne Ylitalon säestäessä harmonikalla.
Ryhmämme Lempeän Suvannon salissa kuuntelemassa Lempeän kylän esittelyä
Lempeän Suvannon yritysesittelyssä Mervi Rastas kertoi entisen koulun muuntumisesta majoitustiloiksi. Kiinteistön muutos- ja remonttitöihin on saatu yritystukea Outokaira tuottamhan ry:n Leader- rahoituksen kautta.  Viimeisimpänä investointina jokirantaan on saatu kotasauna ja palju. Rantaan on tulossa myös ”oleskelulato”. Illan päätteeksi siirryimme majoitustiloihin, Lempeän Suvannon persoonallisiin huoneisiin, joissa on säilytetty paljon koulun toimintaan liittynyttä esineistöä, kirjallisuutta, tauluja ym. rekvisiittaa. Lisätietoja:  www.lempeansuvanto.com


Lempeän Suvannon päärakennus

Lauantai 29.3.2014
Lauantain ohjelmassa ensimmäinen vierailukohteemme oli Jokivartisten kyläseuran alueella, Naamijoella oleva frisbeegolfrata ja laavu. Tätä aluetta ja Jokivartisten kyläseuran kylätoimintaa tuli esittelemään yhdistyksen varapuheenjohtaja Harry Ylisaukko-oja ja sihteeri Pia Kallo. Saimme kuulla Outokairan hankerahoituksella toteutetusta Väylänvarteen hihtamhaan – hankkeesta, jolla on toteutettu n. 75 km:n latureitistö ja hankittu latutamppari. Sen jälkeen Naamivaahraan Nauttimhaan- hankkeella on rakennettu pururata, kota taukopaikaksi, frisbeegolfrata ja valaistu parkkipaikka. Frisbeegolfrata on tullut ennen kaikkea nuorison innostamana hankkeena. Ensin tehtiin 10 -väyläinen rata ja myöhemmin rataa jatkettiin 18- väyläiseksi. Kyläpäiville osallistujien keskuudessa on ollut suunnitelmissa omille kylille frisbeegolf- hankkeita, joten täältä saimme arvokasta tietoa tämän tyyppisen hankkeen toteuttamisesta. Alueella on myös napapiirin pisin pulkkamäki. Lapin Liitto onkin myöntänyt Jokivartisten kyläseuralle Lapin aluekehittäjäpalkinnon vuonna 2013. Lisätietoja:  www.jokivartiset.com


Naamivaarassa latutampparin äärellä




Naamivaaran frisbeegolfradan opastaulu


Naamijoelta siirryimme Orajärven kylätalolle, jossa saimme tutustua kylätalon yhteisiin kokoontumistiloihin ja vuokrahuoneistoihin. Kylätaloa esitteli meille kyläyhdistyksen edustajana Jenny Vanha. Orajärven kylätaloa on kunnostettu useammalla Outokairan investointihankkeella matkailukäyttöön ja viimeisimmällä hankkeella on toteutettu kylätalon pihalle leikkikenttä. Kylätalon tiloja vuokrataan matkailijoille ja myös pitempiaikaisille vuokralaisille. Ulkomaiset marjanpoimijat ovat olleet jo useana kesänä merkittävä vuokralaisryhmä Orajärvellä. Lisätietoja: www.orajarvi.fi



Ryhmämme Orajärven kylätalon salissa seuraamassa kylätalon esittelyä

Orajärveltä siirryimme Pellon tunnettuun ostospaikkaan Vihreälle Pysäkille, jossa oli varattu aikaa ostoksille. Vanhainkotina aiemmin toiminut Vihreä pysäkki on nyt ostoskeidas, josta löytyy lukuisia, yksilöllisiä, lahjatavaroiden erikoisliikkeitä, ravintolapalveluita ja matkailuneuvonta.
Seuraava kohteemme oli Saukkoriipin kylä ja siellä Kotariipi- niminen maaseutumatkailukohde. Paikan erikoisuus on isännän, Eero Saukkoriipin rakentama tuulimylly. Saimme tutustua tuulimyllyn kodikkaasti sisustettuihin sisätiloihin ja sen jälkeen pääsimme ruokailemaan emännän, Eija Saukkoriipin ruokapatojen ääreen suureen juhlasaliin, joka on rakennettu tilan vanhaan latoon. Salissa Saukkoriipin kylätoiminnasta oli kertomassa Petri Saukkoriipi. Myös Saukkoriipin kylä on toteuttanut kyläkirjan ja kyläjuhlan. Kyläkirjan tekemisen myötä myös Saukkoriipillä kyläläiset ovat alkaneet kokoontua useammin yhteisiin tilaisuuksiin. Kotariipin n. 120 m2  juhlasalia vuokrataan erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Vuokrattavana on myös rantasauna, savusauna ja palju sekä mökkimajoitusta 4-6 hengelle. Lisätietoja: personal.inet.fi/yritys/kotariipi/‎


Kotariipin tuulimylly

Ruokailulla Kotariipin suuressa salissa
Saukkoriipin kylästä siirryimme naapurikylään Konttajärvelle, kylään kokoontumispaikkaan nuorisoseurantalolle. Vieraita oli vastaanottamassa Konttajärven pitkäaikainen kyläaktiivi Viljo Senbom. Konttajärven kyläseuran puheenjohtaja Margit Niku ja nuorisoseuran puheenjohtaja Leila Senbom esittelivät meille Konttajärven kylätoimintaa ja nuorisoseurantalon tilat. Konttajärven nuorisoseurantalolla on iso juhlasali ja ruokasali sekä juuri uusittu, nykyaikainen laitoskeittiö. Tiloja vuokrataan erilaisiin juhlatilaisuuksiin ja viikoittain salissa jumpataan ja pelataan sählyä. Konttajärven pitkäaikainen toimintamuoto on bingon järjestäminen kerran viikossa sunnuntaisin, niinpä meidänkin ryhmämme pääsi kokeilemaan bingon pelaamista, kun se meille näytösluontoisesti toteutettiin. Salissa tulikin alkuun hiirenhiljaista, kun jokainen jännitti oman bingorivinsä puolesta, mielenkiintoinen kokemus tämäkin, kun moni ei ollut edes aiemmin pelannut bingoa. Alkuaikoina bingoa on pyöritetty käsikäyttöisellä laitteella, nyt sen sijaan Konttajärvelläkin on uusi tietokoneella toimiva bingo-ohjelma ja hyvät järjestelyt vetävät bingon pelaajia paikalle yli kuntarajojenkin. Osallistujamäärä voi olla lähelle 100 henkeä/kerta. 


Bingoon valmistautumista


Konttajärveltä siirryimme Lampsijärvelle, ajaen itäpuolentietä Lankojärveä kiertäen. Lankojärven kyläkohteista meille kertoi linja-autossa Satu Saukkoriipi, matkan varrella näimme mm. Eero Mäntyrannan kotipaikan ja kävimme katsomassa mistä Leader- hankkeella toteutettu Eeron polku – reitti lähtee. Lampsijärven kylälle tultaessa kylältä syntyisin oleva, nykyisin raanuijärveläinen Kalevi Mäki kertoi kylän historiasta ennen kylätalolle saapumista.
Lampsijärven kylätaloon tutustuimme Lampsijärvi- Ylipään kyläyhdistyksen puheenjohtajan Esa Olkoniemen johdolla. Lampsijärven kylätalo on kylän entinen koulurakennus, jossa on runsaasti kokoontumis- ja harrastetiloja. Outokairalta haetulla investointihankkeella on uusittu mm. ulko-ovia ja keittiön liesituuletin. Kylätalon kunnostamisen myötä, Lampsijärvelle myönnettiin vuonna 2013 vuoden kyläteko palkinto. 


Ryhmämme Lamsijärven kylätalolla


Lampsijärveltä siirryimme Sirkkakosken kylän kautta Lankojärven Kiekerö –kodalle, joka on Lankojärven ja Matinlompolon kylien oma kokoontumispaikka. Vieraita oli vastaanottamassa Lankojärvi – Matinlompolon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Torikka. Lankojärven kylän historiasta ja kylätoiminnasta tällä hetkellä kertoili kyläyhdistyksen sihteeri Risto Kuusijärvi. Välillä kylän oma esiintyjäryhmä, ämmätroikka kertoili ronskilla tyylillään saagoja, saaden väen nauramaan makeasti. Outokairan hankkeella on kunnostettu Kiekerökodan läheisyydessä olevaa uimarantaa ja laituria. Ranta-alueelle on rakennettu myös rantalentopallokenttä ja hankittu leikkikenttä/kuntoilulaitteita.  www.lankojarvi.com


Ämmätroikka vauhdissa

Jutustelua Lankojärven Kiekerökodalla Risto Kuusijärven johdolla



Lauantain kyläkierros päättyi Lankojärven Kiekerökodalle
Päivän päätteeksi siirryimme majoitukseen Pellonhoviin. 

Sunnuntai 30.3.2014

Sunnuntaina kiersimme vielä aamupäivällä Pellon keskustassa sijaitsevia, Outokairan hankekohteita Outokaira tuottamhan ry:n toiminnanjohtajan Anne Anttilan johdolla. Matkamme jatkui Turtolan ja Juoksengin kylien kautta Ylitorniolle. Saimme oppaita linja-autoon myös näiden kylien osalle. Sonja Konola Turtolan kyläyhdistyksestä oli kertomassa Turtolan kylän historiasta ja kylän elämästä, Juoksengin kylästä meille kertoili matkan aikana Juoksengin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marika Mathlein.
Kyläpäivien päätteeksi järjestettiin kylähankkeen loppuseminaari Lomakeskus Karemajoilla Ylitorniolla. Loppuseminaarissa esiteltiin hankkeen keskeisimpiä toimenpiteitä ja tuloksia, kuultiin ELY- keskuksen näkemyksiä Leader- toiminnasta ja Outokairan kylähankkeen toiminnassa eri tavoin mukana olleiden kylien esimerkkejä kylätoiminnasta. Lisäksi kuultiin Outokairan uudesta, kansainvälisestä Muuttolintujen mukana luontoon - hankkeesta ja Outokairan jatkosuunnitelmista.
Loppuseminaariin osallistui lähes 50 henkeä Outokairan alueen kylätoimijoita ja kylätoiminnan yhteistyökumppaneita.

Yhteenvetoa ja palautetta kyläpäiviltä:

Kyläpäiville osallistujien palautteessa päällimmäiseksi nousi kylätoimijoiden hyvä yhteishenki sekä kyläpäivillä olleella ryhmällä että eri kylissä, joissa vierailimme. Kylien välisen yhteistyön on todettu vahvistuneen jokaisella hankkeen järjestämillä kyläpäivillä ja Me- henki on hyvä.
Ruotsin Juoksengin kylästä jäi erityisesti mieleen hyvin positiivinen elämänasenne, innostuneet vetäjät, hyvä yhteishenki ja kansainvälinen toiminta eri tapahtumien muodossa. Vaikutti siltä, että Juoksengissa on aina lähdetty suunnittelemaan suuria tapahtumia ja kokonaisuuksia, kun pienet asiat tapahtuvat itsestäänkin. Juoksengilaisilla on luja usko siihen, että erikoisetkin tempaukset onnistuvat ja he osaavat hyödyntää sijaintinsa Napapiirillä.
Naamivaaran frisbeegolf-rata herätti runsaasti kiinnostusta, koska alustavaa suunnitelmaa tällaisen toteuttamisesta oli muutamalla muullakin kylällä. Erityisesti kehuttiin myös Konttajärven bingoa, johon oli mielenkiintoista tutustua, moni retkeläinen harkitsikin jo järjestävänsä bingoa omassa kyläyhdistyksessä tulevaisuudessa.
Kyläpäivien järjestelyt onnistuivat hyvin, suuri kiitos siitä Ruotsin Juoksengin kyläläisille ja Pellon kylien kyläaktiiveille, jotka olivat kiitettävästi mukana järjestämässä esittelyjä omiin kyliinsä. Kylien elämästä saatiin varsin monipuolinen ja aktiivinen kuva, ennen kaikkea todiste siitä kylissä on edelleen elämää!


Kyläpäivien järjestelyissä ja toteuttamisessa mukana olleet tahot:

Moisasen liikenne Oy
Liikenne Lohiniva Oy
Juoksengi Byaförening
Lempeän Suvanto
Pellonhovi
Lempeän kylätoimikunta
Jokivartisten kyläseura ry
Orajärven kyläseura ry
Vihreä Pysäkki
Kotariipi
Saukkoriipin kylätoimikunta
Konttajärven kyläyhdistys ry
Konttajärven nuorisoseura ry
Lampsijärvi –Ylipään kyläyhdistys ry
Lankojärvi- Matinlompolon kyläyhdistys ry
Turtolan kyläyhdistys ry
Juoksengin kyläyhdistys ry
Lomakeskus Karemajat


Kiitokset kaikille Outokairan kyläpäiville osallistuneille ja järjestelyissä mukana olleille henkilöille!

Tarja Kinnunen
Projektipäällikkö
Meän kylät menossa maailmalla- ja maailman menossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti